Zien zonder bril
02 Feb
Informatie over alternatieven voor de bril kan je op deze website en op internet gemakkelijk vinden, maar wie zich echt wil verdiepen in dit onderwerp, verkiest soms een geschreven tekst. Voor wie liever papier in de hand neemt, heeft Dr Schauwvlieghe een boekje over dit onderwerp geschreven dat je via deze link gemakkelijk kan bestellen.
Wanneer is een oogonderzoek noodzakelijk?
13 Dec
Wie klachten heeft aan de ogen kan bij de huisarts of bij de oogarts terecht. Deze klachten kunnen betrekking hebben op last of ongemak aan de ogen, op minder goed functioneren van de ogen of de traanwegen of op hoofdpijn. Maar ook als er geen klachten zijn, is vanaf de leeftijd van 40 jaar een oogonderzoek om de 3 jaar bij de oogarts aangewezen. Kinderen moeten bij voorkeur voor de leeftijd van 5 jaar onderzocht worden. In België wordt dit onderzoek bij kinderen systematisch uitgevoerd door het CLB in de scholen.
Correctie van oogafwijkingen
13 Dec
Een optische afwijking kan op verschillende manieren gecorrigeerd worden. De bril is eerste keus, en ook wie voor contactlenzen kiest, moet ook over een bril kunnen beschikken. De contactlenzen vereisen dagelijks onderhoud en bij ontsteking van het oog, moet het dragen van de contactlenzen terstond gestaakt worden, vandaar dat een bril steeds in reserve moet gehouden worden. Refractieve chirurgie is een andere mogelijkheid. De refractieve chirurg is uiteraard een voorstander van de operaties die hij uitvoert, maar is daarom nog geen tegenstander van bril of contactlenzen.
Meerdere soorten laserbehandelingen in de oogheelkunde
13 Dec
Als men spreekt over laserbehandeling of ooglaseren, dan bedoelt men meestal de excimerlaserbehandeling die met zijn UV-licht het hoornvlies als het ware bijslijpt en een optische afwijking wegwerkt en aldus toelaat goed te zien zonder bril. Als de oogarts over laserbehandeling spreekt, dan bedoelt hij soms een totaal andere behandeling. In de oogheelkunde worden meerdere lasers gebruikt voor meerdere doeleinden.