Krasjes

Tot 1995 waren de "krasjes" nagenoeg de enige vorm van refractieve chirurgie. De krasjes of "radiaire keratotomie" werkten behoorlijk tot -4 Dioptrie.

Vandaag zijn de krasjes volledig verdrongen door de laserbehandelingen en worden ze niet meer uitgevoerd en dit om drie redenen:

  1. De lasermethoden zijn nauwkeuriger.
  2. De Laserbehandelingen geven optisch betere resultaten.
  3. De resultaten van de laserbehandelingen zijn stabiel en dit in tegenstelling tot een groot deel van de behandeling door krasjes.

Vooral de laatste reden heeft deze techniek de das omgedaan. Niet minder dan 1/5 evolueert immers progressief naar verziendheid met een onstabiel en onregelmatig (optisch) oppervlak van de cornea als gevolg (onregelmatig astigmatisme). Het aanbrengen van krasjes was ook een volledig manuele techniek, die uitgevoerd werd met behulp van een diamantmes (foto hieronder).

diamantmes voor krasjes (radiaire keratotomie)

Heel wat personen, die jaren geleden krasjes hebben ondergaan, zijn ondertussen vaak terug brilafhankelijk geworden. Sommigen onder hen hebben hun zicht zien evolueren tot  een optisch minder goed resultaat. Voor een deel van deze oud-krasjes patiënten, die ondertussen geëvolueerd zijn tot een slecht resultaat  kan soms toch nog verbetering worden bekomen door middel van laserbehandeling of andere technieken. Bijwerken van een "probleemgeval" is evenwel veel delicater dan een eerste "gewone" behandeling.

radiale keratotomie krasjes

3-dimensionale weergave van een topografie na 4 krasjes (mini RK voor -2 Dioptrie).

ooglaser topografie 3D plaatje

3-dimensionale weergave van een topografie na laserbehandeling voor -4.5D (LASEK).
Bovenstaande figuren illustreren zeer duidelijk het grote verschil in optische kwaliteit tussen de oude techniek van de krasjes(bovenaan) en de moderne lasertechniek (onderaan).